marți, 10 noiembrie 2009

Errare humanum est, perseverare diabolicum


Acest proverb latin se pare ca nu spune nimic pentru unii din puii lui Traian (aia "facuti" cu Decebal, nu "urmasii lui Traian, Basescu Traian"). A gresi e omenesc, insa atunci cand perseverezi in greseala si, mai mult, dupa ce ti se atrage atentia, continui sa fi dobitoc, dai tot dreptul celor din jur sa te creada ori prea destept (poate ascunzi ceva - ai ceva la mana) ori atat de prostanac incat nici tu nu stii de fapt cam cat de prostanac esti. E ca si in cazul cu alcoolul. Cand iti zice unul ca esti beat, poti s-o iei cel mult ca pe o presupunere, element subiectiv, rezultat al unei minti defecte; dar cand iti spun 10, 100 sau 1000, te duci si te culci. Ei, asta se pare ca nu a inteles tovarasul Traian Basescu in tot acest timp. Este cat se poate de clar pentru toti ca acest qvasi-dictator nu mai are viata multa (la Cotroceni, evident) si ca cel mai probabil dupa incetarea mandatului sau, ori apare flota (prea putin probabil) ori dispare el (din viata politica).
Ca iubitor de politica ma uit consternat la atitudinea acestui om din ultima perioada si ma frapeaza refuzul evident nejustificabil, al dumnealui in numirea unui Premier agreat de majoritate. Se pare ca domnul Basescu este unul din cei pe care ii tot blameaza de ceva vreme incoace, care vezi doamne, nu a inteles democratia. Eu nu stiu multe lucruri, dar un lucru e cert: in democratie se respecta vointa majoritatii, exact cum in dreptul societar in cazul AGA se respecta vointa majoritatii, sau cum in orice grup organizat se respecta decizia majoritatii. Nu cred ca e nevoie de prea multa scoala sa iti dai seama de asa ceva.
Domnul Basescu a facut o mare greseala. Dumnealui pe langa faptul ca a dat o palma Parlamentului (simbol al democratiei si al statului de drept) si alta palma poporului, ne-a si luat de prosti. Ce-a zis el, daca tot exista unu ca Johannis, hai sa-l numesc pe ala, sa vedem ce mai au turmele astea de prin Parlament de comentat. Ceea ce nu a inteles domnul Presedinte, este ca majoritatea s-a pronuntat asupra unei persoane si nu asupra unui tipar. Asupra acestei persoane planeaza prezumtia de formare a unei majoritati si nu asupra unui tipar de om. E ca si cum am spune ca daca Parlamentul doreste ca premier o vaca, poate fi oricare vaca din cireada. Nu. Este clar nevoie de o anume vaca pentru a exista o majoritate, caci aceea vaca are particularitatile ei, de cand a fost fatata si pana in prezent. Laptele ei are un gust diferit, petele de pe spate sunt diferite, chiar si ragetul este diferit. Deci haideti sa nu privim functia de Premier ca pe una dedicata unui profil, deoarece in spatele unor aspecte pur profesionale exista oameni, iar caracterul nu poate fi tipizat.
Cat despre evenimentul de la Craiova, sincer nici nu ma asteptam la altceva de la Solomon. Atat il duce capul, pacat ca mai sunt si altii care sa-l creada. O data a avut si Dinescu bune intentii si atunci s-a gasit Solomon sa comenteze. Pacat.

Un comentariu:

  1. "Ceea ce nu a inteles domnul Presedinte, este ca majoritatea s-a pronuntat asupra unei persoane si nu asupra unui tipar."

    Remus, crede-ma, dl. Basescu a inteles exact cea ce doreste noua majoritate parlamentara. Doar ca,in spirit de fronda sau din teribilism, prefera sa amane inevitabilul. O zi, o saptamana, o luna. De ce? Pentru ca prezenta lui Vasile Blaga in fruntea Ministerului Administratie si Internelor este singura garantie pentru o eventuala victorie in alegeri.

    Am auzit de prea multe ori stupida intrebare "Cum poate influenta MAI rezultatul alegerilor?" Pai sa o luam sistematic. Primo:Ministerul acesta are in componenta Directia de Evidenta a Populatiei. Nu se prezinta decat 35% din alegatori la urne? Cu atat mai bine! CNP - uri avem, date personale asemenea, o semnatura...ce mai este aia? Secundo: Lucratorii in minister pot inchide ochii la o fraudare directa la o scara foarte mare. La europarlamentare s-a furat pe rupte cu un ministru pesedist. Dar acum, cu un titular de la PD oare cum va fi?

    RăspundețiȘtergere