vineri, 8 octombrie 2010

Tara lu' "da si mie"

     Romania este, fara dar si poate, tara lui "da si mie". Romania este populata in mare parte de o adunatura de creatii a lui Dumnezeu pe care, credeti-ma, nici el nu prea ar vrea sa le recunoasca. Sunt sigur de asta, caci daca era sigur ca e ceva de capul romanilor, le mai dadea cate un sut in cur, nu de alta dar, sa nu piarda si ultimele trenuri ale evolutiei. Unul din motivele pentru care mi-e rusine ca sunt roman este ca toata lumea in tara asta (si mai rau, pe afara) vrea cate ceva. Nu cioteaza ce, ceva sa fie. Oricat de mic, insignifiant, nefolositor, dar sa fie ceva acolo pentru vazu' si avutia lui. Daca vorbim de bani, e calr ca o mare parte s-ar vinde si pe 5 lei, noi. Spre exemplu, te duci intr-un restaurant. Vine o capra de ospatarita sau vreun bou de ospatar, iti tranteste meniul in fata, se uita la tine ca la un cur, dupa care pleaca. Sa te simti bine daca nu ti-o luat prietena de cur sau ceva, ca la noi romanii se poarta. Dupa ce te serveste ca pe o grebla, in timp ce se scobeste in nas sau in cur depinde din ce persepctiva privesti lucrurile, iti tranteste nota de plata si-ti trage o privire de genu' : "sa te futa irod de nu-mi lasi ceva, ca-ti rad sprancenele" Bineinteles ca vrea bacsis. Pentru ce? Pur si simplu pentru ca exista si pentru ca se poarta! Evident ca pe tot parcursul servirii, se comporta ca un cur, de parca e vina mea ca n-o invatat la viata lui cat sa castige o alta paine. Oricum castiga mai mult ca un doctor sau profesor, indiferent de ce-ar face. Dar el vrea ceva. Dar nu oricat, ci cat se poarta, minim 10%.
     Daca te duci intr-o spalatorie auto unde dai de toti microbistii de prin galeriile peluzelor. N-am nimic cu galeriile si cu peluzele in general ca doar tre sa fie cineva si pe acolo, iar uneori ma duc si eu. Ce dracu, doar avem echipe de fotbal care, by the way, asteapta si ele ceva. Orice. Revenind, te duci intr-o spalatorie. Acolo te primesc 2-3 care se injura de mama care sa te ia primu, zici ca esti un pui bun de jumulit (zbori puiule, zbori). Dupa ce-si baga si-si scot toate cele, si se decid care sa te jumuleasca, incep sa spele ordinar masina, numa' sa te vada odata plecat si cu banii dati. Ah, si evident vor si ei ceva. Si nu oricat, cam 5 lei ca asa se poarta. Daca nu le dai, iti si flegmeaza masina, ca sa te marcheze. E un semn pentru urmatoarea tura de spalare, cand cei din alta parte vor vedea si vor conchide: "ia ma, asta e chitros".In plus, tre' sa pazesti masina, ca de ai si o guma deja mestecata, ei ii gasesc o intrebuintare si te lasa fara ea.
     Daca stai in intersectie, e imposibil sa nu apara cate un ficior gata gata sa-ti spele parbrizul. Nu conteaza ca oricum ploua sau ca masina e proaspat spalata. Ei zic ca daca nu-i de mana lor facuta, nu-i buna spalatura.Au ajuns la o strategie atat de "primitoare" incat nici nu te mai intreaba daca vrei. Ei te spala oricum, desi nu stiu care are mai mult jeg, masina sau ei?. Vor si ei ceva, si nu orice sau oricat. Vor 1 leu minim. Ca ala-i pretul pietei. 
     Te duci in centrul istoric al Bucurestiului, loc de promenada unde lebedele se chinuie sa paseasca agale in tocuri "cui" pe piatra cubica, monumest istoric sau nu, crezand ca acei cavaleri care savureaza un expresso le vor lua direct in brate, ca sa nu zic in ce altceva. Peste tot sunt tot felul de "gazde primitoare" care-ti ofera un loc de parcare, desi e gratis. Intr-o seara erau vreo trei care "au ginit" locul din care plecam eu. Atunci isi incepusera tura, si nu apucasera sa ma abordeze din timp. Anyway, i-am intrebat "Bai ficiori, da' ce frantzu; meu paziti voi, ma?". "Parcarea, sefule, parcarea". Eu zic "Pai si de ce v-as da eu bani si nu v-as fute o bataie?". "Pai ca noi avem grija de masina, nu ca aia de la DALLI, ia uite ce basketzi mi-am tras din banii de ieri". Adevaru' e ca ficioru avea niste conversi frumusei. Vroia si el ceva, nu orice si nici oricat, macar 2 lei. Ca ala e pretul pietei. 

Concluziile le trageti voi, tinerilor. 

5 comentarii:

  1. heheh...pentru ca le este lene...si lenea e o boala nationala. Si li se cuvine sa capete niste banuti...asa de la fraieri...intr-un mod cat mai usor...si gasesc tot felul de tertipuri sa te jumuleasca...si cum era o vorba:

    Dimineata canta cucu', fraierii se duc la lucru. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. fraierii muncesc si platesc, noi cu drag pazim parcari :)

    da' ma intreb cat o sa mai tina.

    RăspundețiȘtergere
  3. offff...mare dreptate ai:( pacat ca nu avem oameni mai multi asa ca tine in tara asta:)tine-o tot asa!

    RăspundețiȘtergere
  4. mersi maestre.

    dar asta n-ar rezolva mai nimic. tre' mult mai multe ca fraierii sa dispara. politica pasilor marunti nu mere. tre' sa incepem cu capu' ca de acolo se impute pestele.

    RăspundețiȘtergere