miercuri, 19 ianuarie 2011

De ce Bucuresti e in urma provinciei?

Va dau cateva exemple:

1. Centrul istoric: daca analizam cu atentie centrul istoric al capitalei vom constata ca este praf. Cateva strazi refacute, altele in curs, cladiri de sticla rasarite printre cele considerate monument istoric, multa mizerie si lume dubioasa, numai terase si o lipsa acuta de magazine care se preteaza unei astfel de zone (sau cel putin cafenele tematice, clasice). Provincia sta mult mai bine la capitolul reproiectare/ renovare/ intretinere centru vechi. Ca exemple va pot da orasele Sibiu (impecabil), Brasov, Cluj, Baia Mare, Tg. Jiu, Cisnadie, Timisoara, Oradea, Suceava, pana si Miercurea Ciuc. Lista este mai lunga de atat. Acum, unii ar spune ca totusi aceste orase sunt mai mici si mai flexibile din acest punct de vedere. Gresit! Si bugetele sunt mult mai mici. Sa nu uitam ca Bucuresti furnizeaza aprox. 20-25% din PIB al Romaniei.

2. Infrastructura rutiera: Capilata este de 20 de ani in reparatii, care nu se mai termina. Iar cand se termina o artera, se face praf alta. Lipsa de parcari conduce in mod inevitabil la utilizarea trotuarelor de catre autoturisme, ruperea marcajelor, distrugerea spatiilor verzi s.a.m.d.. Si la acest capitol, orase precum Brasov, Sibiu, Cluj, Craiova, Timisoara, Arad etc. stau mult mai bine.

3. Baze sportive: PMB se tot lauda cu acest "Lia Manoliu" nou-nout pe care il inauguram cu Argentina (pentru 1,5 mil. euro - rusine) care costa foarte mult, si va avea foarte putine locuri de parcare. In rest, Steaua, Dinamo, Rapid si alte arene sunt aproape la pamant. Am fost in toate. La capitolul sporturi de iarna, avem un patinoar (Flamaropol) in care am apucat sa si joc putin, care arata ca dupa bombardamente (foarte serios), si cateva "de sezon" care, sa fim seriosi, nu pot fi utilizate pentru nimic inafara de patinaj amator. Gheata e foarte proasta si e de foarte multe ori impracticabila pentru sporturi serioase. Mai avem si o polivalenta, mica si pricajita. Atat. Provincia: Patinoar la stadarde europene in Ciuc (foarte, foarte ingrijit), Patinoar la Gheorgheni, Brasov (nou-nout cu iz de scandal penal). Pana si Remetea (localitate uitata de lume din Harghita) are patinoar (in aer liber dar modern si atent intretinut). La capitolul fotbal, provincia sta bine la Cluj (Cluj Arena si stadionul celor de la CFR), Timisoara, Piatra-Neamt etc. Odorheiu Secuiesc are o polivalenta draguta, la fel si Miercurea Ciuc si alte multe orase de talie medie si mica.

Exemplele pot continua. Tine totul de cultura si vointa. Restul e "can-can".

2 comentarii:

  1. Not true, ai intors-o pe asta ca la Miercurea Ciuc:). Daca ne uitam la Buzau, Giurgiu, Drobeta, Arad, Ploiesti, Craiova, Focsani, Braila, Slatina, Calarasi, Vaslui etc...nu bifam nimic din ce ai mentionat tu sau punem prea multe bile negre overall. Tie de fapt nu-ti place Oprescu si nu stii cum sa ne spui, recunoaste:P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici n-ar trebui sa avem ce bifa in cazul oraselor care n-au nimic de oferit. E evident ca putem aduce un exemplu din fundu'geografiei pentru a consolida pozitia "bucurestilor" insa nu asta e idea. Ca si capitala, Bucuresti ar trebui sa stea cel mai bine la toate capitolele (infrastructura, cultura, demografie, economie etc.) insa de multe ori lasa de dorit. Asadar, faptul ca exista orase mai "inapoiate" este normal, insa nu este normal ca alte orase din provincie sa fie peste capitala, indiferent de domeniu :)

    In concluzie problema se pune: de ce exista altundeva in tara ceva mai bun ca-n Bucuresti?

    RăspundețiȘtergere