joi, 22 octombrie 2009

ALEGERI PENTRU ALEGERI


As incepe intr-un ton filozofic si va spun parinteste ca viata este plina de alegeri. De departe cele mai enervante pentru multi dintre noi, complicate si, paradoxal, pline de farmec sunt alegerile pe care suntem "nevoiti" ca urmare a bunului simt si a responsabilitatii sa le facem la 4 respectiv 5 ani. Acum ne aflam, din nou, in fata unor oameni care ne arata spatele. E un fel de trenulet din care, se pare, nimeni nu iese castigat. Sau cel putin asa arata datele oficiale. Cu privire la cele neoficiale, mi-e si frica sa ma pronunt. Revenim. Alegeri deci. Continui prin a face o scurta introducere urmata de o concluzie. Peste restul etapelor imi permit sa sar, fara sa mi-o luati in nume de rau, deoarece dupa cum arata situatia din presa noastra scrisa (partial) cu siguranta nu ies cu nimic in evidenta.

I. TRAIAN BASESCU

1. De ce l-as vota pe Traian Basescu?

Pai, nu l-as vota. In cazul lui lucrurile stau simplu. Cel putin pentru mine.

2. De ce nu l-as vota?

Pai, si mai simplu: am dreptul si ma folosesc de el. Acum multi ani altii ca noi nu aveau nici macar dreptul la optiune. Ah da, asta este si unul din motivele pe care nu-l votez: nu vreau sa se repete acele vremuri. Daca din auzite sunt infricosatoare, ma gandesc ca in realitate era "crima si pedeapsa". Alte motive: este marinar. Nu am nimic cu marinarii dar stiti reclama aia cu "Un mix bun" (mai e si o melodie si mai reusita). Inca un motiv ar fi ca este atat de incoerent incat, presupun, ca nici el nu stie cat de incoerent este de fapt. Mai grav e ca nici consilierii lui nu par sa observe, ori chiar suntem luati de prosti (ceea ce inca insist sa nu cred in pofida zvonurilor). lista poate sa continue, pentru cei cu imaginatie si carte.

II. CRIN ANTONESCU

1. De ce l-as vota pe Crin Antonescu?

Pentru ca este un om valabil. Cand spun valabil ma refer la decenta, educatie, pregatire, limbaj, imagine, partid. Dupa opinia mea, este cel putin la fel de jucator ca si Basescu, insa aici nu discutam de barbut. Mai mult, are alura de presedinte; uitati-va la el: se imbraca decent, are un discurs foarte echilibrat si, cel putin asa mi se pare, Basescu are o frustrare cand vine vorba de Crin.

2. De ce nu l-as vota?

Nu stie limbi straine. Dar cum totul in lume se invata, e ok.

III. MIRCEA GEOANA

1. De ce l-as vota pe Mircea Geoana?

Este fost diplomat.

2. De ce nu l-as vota?

Printre multitudinea de motive, unul hazliu e ca singura legatura dintre el si "diplomat" poate exista numaio intr-o cofetarie.

IV. SORIN OPRESCU

1. De ce l-as vota pe Sorin Oprescu?

Idem Basescu.

2. De ce nu l-as vota?

Idem Basescu
Comentariu suplimentar: cat de mare e asemanarea de fapt intre Basescu si Oprescu? (raspunsul se prezuma)

Restul candidatilor, din pacate pentru spiritul democratic, si totusi spre binele nostru, nu intra in raza noastra a tuturor de acoperire. Asta daca pornim de la premiza ca inca suntem un popor decent. Este clara optiunea mea din aceasta iarna (nu trebuie sa fiu impartial nu? mi-e teama ca as ramane singurul)

Acestea fiind zise, noroc sa avem ca dupa 20 de ani de tranzitie continua, restul le-am testat.

2 comentarii:

  1. (Aproape) de acord cu tine... Si eu sper sa iasa Antonescu (nu e un imaculat dar pare cel mai potrivit dintre toti) dar din nefericire n-o sa se intample foarte curand... Pentru ca se targeteaza prost... Adica bine pentru o tara care se vrea democrata dar prost pentru romanii aflati inca in covalescenta dupa comunism (si sunt multi), pentru care Basescu si Geoana suna familiar iar Antonescu suna disonant... Iar disonanta (chiar daca inseamna schimbare in bine) provoaca respingere. In plus, e prea subtil iar cei mai multi nu au aparatura necesara pentru decodificarea mesajului, ceea ce inseamna efort mental, confuzie si... din nou, respingere. Basescu are o frustrare cand vine vorba de Antonescu nu pentru ca i-ar fi frica de el la alegeri ci pentru ca stie ca pe segmentul lui (mic) n-are nicio sansa, dar conducatorul suprem nu suporta ideea de a nu fi iubit de 99% din popor. Pe Basescu il opreste orgoliul personal sa se multumeasca cu 50+1 %; el nu vrea doar sa fie ales, vrea sa i se si multumeasca ca exista. In plus, Antonescu n-are aparatul politic care sa-i asigure sustinerea. Eu nu cred ca intamplarea cu limbile straine e in dezavantajul lui insa. Presedintele in functie are la dispozitie traducatori si, oricat de bine ar cunoaste o limba straina, cred ca e de preferat sa opteze pentru terte persoane care sa faciliteze comunicarea... Pentru ca e vorba de protocol si de pastrarea unei anumite pozitii de egalitate fata de interlocutor (tipa mandria nationala in mine). Pacat ca n-o sa treaca de primul tur... In al doilea cred ca ar avea mai multe sanse, dar nu trece de Geoana...

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesante opinii,

    as preciza inca ceva: din surse credibile, in sondajele reale, Antonescu ar fi bara la bara cu Geoana. Diferenta (daca luam in considerare "nehotaratii") o va face intalnirile face-to-face, probabil din ultima saptamana a campaniei. Un lucru e cert, la astfel de evenimente Antonescu nu are cum sa piarda, deci nu are cum sa nu castige puncte. Mai mult, daca ai urmarit emisiunea de aseara de la Realitatea cu Tatulici, Antonescu a iesit foarte bine. Am toata increderea ca din atitudinea antibasesciana Antonescu are cel mai mult de castigat (urmat de Oprescu - din pacate - si Vadim). Cel putin in acest sens, a fost consecvent de la inceput. Aici Geoana are un minus si in plus, electoratul lui este constant (la fel ca si cel a lui Antonescu) insa Antonescu aduce un suflu nou. Iar daca acest suflu nu-l percepe omul de rand, asta este datorita lipsei de educatie (cel putin politica) din pacate. De aici si electoratul de nisa a lui. Odata cu maturizarea (in curs) a democratiei noastre (sau a cvasidemocratiei, cel putin momentan)sunt sigur ca electoratul va migra inspre: a da votul (adica a nu se abtine de la a vota),a-l da cui il merita (si nu unui pretins justitiar). Un prim pas in maturizarea clasei politice a fost remarcat odata cu caderea guvernului Boc. Astept cu interes si alte indicii din partea clasei politice.

    RăspundețiȘtergere